POWER BI vs SAP BO
Sevgili Can Ardıç “POWER BI vs SAP BO” isimli yazısını yayınladı.
#powerbi #powerbiürünleri #powerbıvssap #SAP #sapürünleri
Merhabalar,
Bu makalemizde Power Bı ile SAP BO’yu karşılaştıracağız şimdiden keyifli okumalar.
Geçmişten bugüne var olduğumuz her aşamada farklı farklı türlerde veri oluşturarak yaşamaya devam ediyoruz. Bu verilerin kimi kayıt ediliyor, kimi kayıt edilmiyor. Fakat tabii ki biz bu yazı da kayıt edilenlerle ilgileneceğiz. Markette yaptığımız alışverişten tutun da internette gezinirken girdiğimiz sitelerin hangi türden olduğu, o sitede ne kadar vakit geçirdiğimiz gibi pek çok veri bizim haberimiz olmadan kayıt altına alınıyor. Yavaş yavaş asıl probleme geliyoruz.
Biz bu verilerle ne yapacağız?
Veriler ham olarak bulundukları haliyle bizler için hatta hiç kimse için bir anlam ifade etmez. Çünkü ham veri karışıktır, komplikedir, anlaşılması güçtür. Bu veri üzerinden işlem yapmak, çıkarımlarda bulunmak zordur. Çıkarım kavramını ilk kez kullanıyoruz. Evet temel amaçlarımızdan birine değindik aslında. Bizler verileri kullanarak bazı çıkarımlar yapacağız. Yani verileri işleyerek, analiz ederek anlamlı sonuçlar çıkarmaya çalışacağız.
Verilerden anlamlı sonuçlar çıkarmaya çalışmak derken neyi kast ediyoruz?
Bu noktada veri ile çalışılabilecek pek çok alan var, biz bu yazıda veriyi stabilize ederken aynı zamanda görselleştirerek bir rapor oluşturabilme, dashboard oluşturma yazılımlarını ilgileneceğiz. Veriyi stabilize etmek, karmaşık bir veri seti ile çalışmaya başlayıp, veri üzerinde yapılan düzenlemeler ile birlikte veriyi kullanılabilir hale getirmektedir.
Çoğumuz herhangi bir ödevinde veya çalıştığı şirkette raporlamalar yapmıştır. Bu raporlamaları yaparken asıl amaç, görülmesi gereken değerlerin, verilerin mevcut kırılımlarla birlikte anlamlı bir sonuç oluşturarak sunulacak hale getirmektir. Yani konuya bir haber olan bir kişi bile sadece ufak görselleştirmeler ile ne anlatılmak istediğini anlayabilecek ve fikir yürütebilecektir. Aslında tam olarak istenen de budur. Veriyi basitleştirmek ve sunuma hazır bir halde görselleştirmektir. Bütün iş tamamen bundan ibarettir.
Toparlayacak olursak, hayatımızın her anında bazı veriler kayıt ediliyor ve depolanıyor. Önemli olan bu verileri işleyerek, belirli bir formata sokarak daha sonrasında görselleştirme noktasında hayatımızı kolaylaştıracak bir arayüz ile anlamlı sonuçlar çıkarmaktır. Bu noktada Power BI ve SAP BO ile tanışıyor olacağız. Adım adım neler yapabileceğimizi inceleyerek anlaşılır ve kolay bir rehber ve karşılaştırma yazısı hazırlamaya çalışacağım.
SAP Business Objects Nedir?
SAP Business Objects çözümü ile kullanıcılarınız, karar verme sürecinde veri toplama, raporlama, tahminleme, kolay bilgi analizi ve farklı raporlama ihtiyaçlarına yönelik farklı fonksiyonları tek bir entegre ürün içinde self servis olarak kullanılabilir.
POWER BI Nedir?
Power BI, geliştiricisi Microsoft olan, verilerle çalışabileceğimiz güçlü, donanımlı, interaktif, raporlama konusunda
bizlere görsel açıdan oldukça fazla seçenek sunan ve tüm bunları pratik bir şekilde, kısa zamanda yapabilmemize imkan sunan çözüm sağlayıcısıdır.
SAP BO YETKİNLİKLERİ
SAP Business Objects çözümü ile kullanıcılarınız, karar verme sürecinde veri toplama, raporlama, tahminleme, kolay bilgi analizi ve farklı raporlama ihtiyaçlarına yönelik farklı fonksiyonları tek bir entegre ürün içinde self servis olarak kullanılabilir. SAP BusinessObjects (BObj) ile yeni kullanıcılar için daha dik bir öğrenme eğrisi vardır. Yeni bir stili ve öğrenilecek yeni kavramlar içeren yeni bir ortamdır. İş analistleri için zor değil, ancak yeni bir Microsoft ürününü öğrenmek kadar kolay değil.
POWER BI YETKİNLİKLERİ
En kaba haliyle Power BI, geliştiricisi Microsoft olan, verilerle çalışabileceğimiz güçlü, donanımlı, interaktif, raporlama konusunda bizlere görsel açıdan oldukça fazla seçenek sunan ve tüm bunları pratik bir şekilde, kısa zamanda yapabilmemize imkan sunan çözüm sağlayıcısıdır.
VERİ KULLANIM AŞAMALARI
GÖRSELLER İLE DERİNLEMESİNE KARŞILAŞTIRMA
Gelelim fiyatlandırma konusuna, bir çok firma fiyatlandırama konusunda bütçesel olarak dikkat ederek hareket eder. Özellikle küçük ve orta ölçekli kobi(firma/şirket vs) daha çok dikkat ediyor. Şimdi gelelim bizim iki yazılımımızın aylık ücretlendirmesi ne kadarmış ?
Görüldüğü üzere Power BI bizlere burada daha avantajlı ve uygun gelmektedir.
UYARILAR-
1) GÜVENLİK
Tek başına bir araç olarak MS Power BI, yerleşik çok sayıda veri güvenliği seçeneğine sahip değildir. Bağlantılar aracılığıyla hangi verilere erişilebileceğini kontrol etmek için kuruluşun DBA’ları tarafından kullanıcı düzeyinde herhangi bir güvenliğin uygulanması gerekir. Yalnızca MS Power BI hizmeti veya şirket içi sunucu ortama eklendiğinde, kimin hangi verileri gördüğü veya hangi görselleştirmelere eriştiği konusunda güvenlik kuralları uygulanabilir.
SAP BusinessObjects’in merkezinde, yöneticilerin kimin hangi içeriğe eriştiğini yönetmesine, hangi veri kaynaklarını sorgulayabilmesine ve bunlardan hangi verileri kimin gördüğünü yönetmesine olanak tanıyan yapılandırılabilir ve güvenilir bir güvenlik sistemi vardır.
2) Kolaylık/Esneklik/Çözüm Hızı/Analiz
MS Power BI, son kullanıcılarının eline çok fazla potansiyel sunar. Veri tabanlarınız ve diğer kaynaklar hakkında iyi bilgiye sahipseniz ve DAX dilini öğrenebiliyorsanız, BT’den başka kimseyi dahil etmek zorunda kalmadan çok şey başarabilirsiniz. bir araç. Bu, bazı kullanıcıların tam olarak kullanamayacakları kadar veya BT’nin vermek istediğinden daha fazla güç olabilir.
SAP BusinessObjects, veri hazırlama ve raporlama oluşturmayı farklı araçlara ayırır; buaraçlar, doğru becerilere sahip olmaları durumunda elbette aynı kişi tarafından kullanılabilir. Birçok kuruluşta BT, veri hazırlamayı kontrol etmek isteyecek ve işletme rapor oluşturma görevlerine sahip olmak isteyecektir — bu, MS Power BI yerine SAPBusinessObjects ile çok daha kolaydır.
ÖZETLE
Günümüzde kuruluşlar, verilere ve uygulanabilirliğine büyük önem veren bir çağda faaliyet göstermektedir. Karar vericiler, doğru ve gerçek zamanlı verilerin kesintisiz ve hızlı bir şekilde sağlanmasına sürekli ihtiyaç duyarlar. Self-servis BI’nın önemi, işletmelerin verilerdeki üstel büyümeye dayalı olarak kritik kararları bir an önce almaları için bu ihtiyaç tarafından körükleniyor. Power BI, son kullanıcıların kendi raporlarını ve panolarını oluşturmaları için yeterince
basit bir arabirimle etkileşimli görselleştirmeler ve iş zekası özellikleri sağlar. Power BI, SAP BO’ya kıyasla daha iyi veri görselleştirme, tümleştirme hizmetleri ve daha iyi mobil yetenekler sağlar. SAP BO’nun bazı zorlukları ve sınırlamaları vardır.